Du kanske precis har infört dubbelrengöring i din hudvårdsrutin och plötslig upptäcker du att det finns produkter som benämns som “beauty water” eller “cleansing water”. Vad är då cleansing water, och hur och när ska de användas?

Okej, cleansing water är precis som det låter en rengöringsprodukt och koreanska cleansing water produkter liknar micellärvatten i sin funktion. Ni har säkert hört talas om franska Biodermas Sensibio H2O som räknas som en game-changer när den lanserades på marknaden. Makeupartister på de största modeveckorna lovprisade och lovprisar fortfarande denna produkt som effektivt tar bort smink och rengör huden samtidigt som den upprätthåller hudens pH-balans.

Den koreanska versionen av micellärvatten, benämns “cleansing water” och har tagit micellärvatten till nästa nivå genom att man har utvecklat en formula som är ännu mer skonsam mot huden. Cleansing water består av filtrerat vatten i kombination med naturliga ingredienser som t.ex  eteriska oljor, plant-, ört- och fruktextrakt, kollagen och mineraler. Cleansing water har fokus på att tillföra huden massor av fukt samtidigt som det verkar rengörande, är milt exfolierande, bidrar till en jämnare hudton och gör huden mjuk och len. Koreanerna rekommenderar ofta beauty water som steget efter oljerengöring.

Det finns dock flera olika sätt du kan använda cleansing water:

  • som sminkborttagare innan dubbelrengöring.
  • som en toner.
  • är du extra lat någon dag kan du använda cleansing water som singel rengöring de dagar du inte orkar köra med dubbelrengöring (använder du mycket smink är jag osäker på om det verkligen räcker med enbart cleansing water).
  • som enda rengöringen på morgonen.

Om och när jag använder cleansing water, använder jag det som steg 1 i min hudvårdsrutin på kvällen som sminkborttagare. Jag fortsätter sedan med oljerengöring och vattenbaserad rengöring. Vissa morgnar använder jag cleansing water och sedan vattenbaserad rengöring.

Som jag tidigare har nämnt så har jag förmånen att få testa många olika hudvårdsprodukter, och i somras fanns Real Flower Cleansing Water Calendula med bland några produkterna jag fick för test. Enligt produktbeskrivningen ska den ha en lugnande effekt och ge näring till känslig hud samtidigt som den rengör huden från smink och orenheter. Den innehåller bland annat äkta blad från ringblommor, extrakt från ringblommor, gurka, murgröna och Centella asiatica. Den passar alla hudtyper och klassas som en cruelty-free produkt.

Ingredienser: Water, PEG-6 Caprylic/Capric Glycerides, Calendula Officinalis Flower, Calendula Officinalis Extract, Chamomilla Recutita (Matricaria) Extract, Hedera Helix (Ivy) Extract, Allantoin, Arnica Montana Flower Extract, Mentha Rotundifolia Leaf Extract, Cucumis Sativus (Cucumber) Fruit Extract, Centella Asiatica Extract, 1,2, Hexanediol, Xylitol, Dipropylene Glycol, Cetrimonium Chloride, Sodium Chloride, Phenoxyethanol, Panthenol, Ethylhexylglycerin, PEG-60 Hydrogenated Castor Oil, Disodium EDTA, Fragrance CosDNA.

Jag har tidigare även testat Neogen’s Real Flower Cleansing Water Rose som jag köpte efter att den lanserades hos Sokoglam 2014 och jag blev så nyfiken på att testa vad cleansing water var för produkt. Ni som har följt mig ett tag vet att Neogen Dermalogy är ett av mina favorit varumärken och att jag är ett stort fan av både deras Green Tea Cleansing Stick, deras skumrengöring och peeling pads. Så vad tycker jag om Neogen’s Real Flower Cleansing Water? Både Rose och Calendula har en starkare doft än övriga hudvårdsprodukter som jag använder vilket jag har lite svårt att vänja mig vid. Flaskan innehåller hela 300ml(!) och produkten är dryg så den räcker länge. Jag tycker absolut att den avlägsnar smink effektivt, men då jag sällan använder mycket eller tung foundation till vardags, tycker jag att dubbelrengöring räcker långt för min del. Så min slutsats är att för mig och min hud är detta ingen “måste-ha” produkt, MEN, för ett tag sedan fick jag en liten flaska av den redan kultförklarade produkten Beauty Water från Son&Park. Jag har länge funderat på att beställa den men ibland när produkter blir så hypade så får det motsatt effekt för mig. Nu finns den iallafall i mitt badrumsskåp (stor tack @_christina_hansen_) och jag ser fram emot att testa och vem vet, kanske är det denna produkt som kommer övertyga mig vad gäller cleansing water/beauty water ;-).

//Jeanette Jinhee